torsdag 25 oktober 2007

Ärtsoppa

I dag hade jag äran att njuta av pannkakskungens AKA min plastpappas pannkakor. Ingen gräddar tunnare och stabilare pankakor än han.

Innan dess fick vi ärtsoppa. Jag tyckte den var lite blaskig men höll masken och frågade om den var hemgjord eller köpe. Naturligtvis var den det senare, men vi kom osökt in på hur lätt det är att göra sin egen.

Ärtsoppa måste ju vara det billigaste man kan äta. Och det är faktiskt väldigt gott om man lagar med lite kärlek.

alltså.

300 g torra ärtor
2 stora gula lökar
massor med vatten
2 buljongtärningar
timjan
salt och peppar

Blötlägg ärtorna över dagen/natten.
Hacka lökarna ganska fint. Slå i en dryg liter vatten, de avrunna ärtorna, löken, timjan och buljongen.
Koka ca 1 timme, eller tills ärtorna är så mjuka som du vill ha det. Antagligen får du fylla på med vatten efter som.
Smaka av med salt, peppar, mer timjan och kanske lite syra, typ några droppar citron.

Ät med massor av senap.
Snittpris ca 5 kr/portion.

onsdag 17 oktober 2007

Lite långt

På förekommen anledning tänkte jag förtydliga mig.

Mina recept är skrivna för sånna som inte kan laga mat - alls (Pella). Tycker man att det är långt tycker jag ändå att man skummar igenom allt och om man är en sån som faktiskt KAN laga mat (Johan) så kommer man ju komma ihåg/fatta vad jag menar ändå bara man ser ingrediens-listan. Så tänker jag.

tisdag 16 oktober 2007

Priskrig

Champinjonerna var ännu billigare på Vi. Bara så ni vet.

Jag köpte två kilo. Eh.

måndag 15 oktober 2007

Extrapristips + Champinjonsoppa

Coop verkar ha någon slags kampanj med höstens frukter för 9.90 och det, mina vänner, är ett väldigt bra pris för svenska äpplen och helt ok apelsiner. Skynda Fynda.

Och, såg jag nu (på näääätet), de har också sjukt billiga champinjoner (29,90 kg) av vilka du naturligtvis ska göra en mummig soppa såhär när det mulnar på. När du plockar champisarna i lådan, tänk på att ta de som är slutna och vita och fasta. De har ännu inte legat för länge och kommer därför klara sig bättre i ditt kylskåp och du inte har tid att använda dem samma dag, och de kommer också göra dig gladare i själva maten. T.ex. färgar de inte den här soppan grå.

Stor kastrull, typ 4 pers.

1 vanlig plastpåse för frukt och grönt (du vet) fylld med Champinjoner
2 gula lökar alt. typ ett nät charlottenlök (godast)
Kalv/vilt-fond på flaska (så mycket man nu ska ha) eller 1 vanlig jävla buljongtärning (allt handlar om hur nördig du är, jag kör tärning, men i mina tankar är det godare med fond)
Smör (lagom)
1 tsk Timjan
1 frp Matlagningsgrädde
Några droppar kinesisk soya
En oblyg skvätt portvin/sherry/madeira
Salt & Peppar

Finhackad ört, dvs persilja eller timjan, för garnering och smakmässig prick över i-et. Jag tänker också att det vore gott att ha några strimlor Souvas i detta. Eller bara krutonger om man t.ex av någon anledning har för sig att inte äta kött.

Bilden lånar jag från arla.se, och får snygg-duken som bonus. De har körvel i sin soppa. Också gott!



Putsa champinjonerna så mycket du orkar (lite skit rensar magen), och klyv de största. Hetta up din största kastrull och häll i svampen i TORR PANNA! Inget fett ännu! Det ska "tjuta" om dem när de landar och röres runt i kastrullen. Salta lite över, så du tvingar ut vätska och rör runt ganska mycket i början tills de börjar vattna sig. Sedan reder de sig själv och du kan sänka värmen lite och börja skala och hacka lök. Rör dock om då och då så det inte bränner.

Hacka löken så stort du orkar (det ska ändå mixas sen) och fräs i en stekpanna vid sidan av. Om du är vitlöksfreak kan du ha lite sån också, men jag föredrar utan. Var försiktig med temperaturen här. Löken ska vara genomskinlig och mjuk, men inte bränd. Då får soppan en trist färg.

När svampen har släppt ifrån sig all vätska - och sedan kokat in den igen - lägger du en stor klick smör och sedan den mjukfrästa löken och timjan. Rör runt så smakerna får blandas lite. Häll sedan i buljong/fond + ca 1/2 liter vatten och låt koka upp ordentligt. En skvätt vitt vin är också alltid gott om det finns (minska vattenmängden då).

När vattnet har kokat ned till ungefär halva mängden och timjanen ser ut som blad och inte som pinnar är det dags att mixa med mixerstav. Kör tills den är så finmalen som du vill ha den, jag kör länge så den nästan är helt slät, andra föredrar "Chunky".

Nu har du ett brungrått gegg, inte helt olikt pölsa - dvs inte så sexigt. Nu är det dags att jobba magin. Kastrullen är fortfarande av från värmen. Börja med att tillsätta grädde lite i taget, och rör hela tiden noga, kanske rent av med en visp. När den börjar se så krämig ut som du vill ha den (jag är inte rädd för fett och tar hela tetran), droppar du i ett par, tre droppar kinesisk Soya. Nu får soppan en lite mer aptitlig varmare brun ton. Kör på tills det ser bra ut. Det smakar ändå mest salt. Sedan ska du avgöra tjockleken på själva soppan. Jag gillar tydligen tjocka soppor, men vet att andra föredrar tunnare. Slå i lite vatten om du vill. Smaka av med peppar och salt, om du inte har använt vin kan det också behövas en liten, liten gnutta syra eftersom löken är ganska söt. Några droppar citron eller äppelcidervinäger. Det ska bara precis bryta av.

Tillbaks på värmen. Rör hela tiden tills det nästan börjar koka. Även matlagningsgrädde kan ibland sticka iväg, grr. Om det ändå känns som att den skurit sig lite, eller att du hade för mycket vatten går det alldeles utmärkt att fuska med lite lite maizena utrörd i vatten. Sila ned maizena-vattnet dock så du inte får ruggiga klimpar.

Slutligen kommer man till själva magiska momentet. Precis innan soppan serveras häller man i sin lilla madeira-skvätt, rör runt och smakar av. Har du ett sött portvin kan mer salt och mer syra behövas, men har du ett välbalanserat vin så plockar det bara precis fram alla toner i timjan, smöret och svampen och du får en ljuvlig soppa.

God höst.

Lyxlunch på lokal.

I dag bjöds man på lyxlunch från himlen av nya chefen/kollegan Lisa Förare Winbladh på fantastiska Mathias Dahlgren Matbar.

Vi fick en himmelsk (NORSK - jag lovar) torskrygg i någon slags burre blanc-historia med massor med skogsvampar och gräslök och persilja och en liten (lite lite för stor tyckte jag, men jag tror att det var för att jag inte drack vin till) vinäger-syra. Det var verkligen as simple as that, och ändå så otroligt gott. Ingen jävla potatis eller sån skit. Bara mat. Love it.

Anyways. Jag som är otroligt ovan att äta ute tycker ju oftast att all mat som är godare än vad jag själv skulle kunnat gjort är genialisk, men även den något vanare ute-ätaren Lisa verkade tycka att det var toppen. Aja. Det här har ju uppenbarligen inte med lunchlådan att göra så jag lägger av nu.

Till historien hör dock också att jag ska åka till just Norge, oslo närmare bestämt, till helgen. Det blir toppen. Jävlar vad jag ska käka fisk.