söndag 10 juni 2007

fy tusan/studentbuffe

jag har haft så jävla mycket på sistone. syrrans student, tittis kalas (med världens godaste pastellfärgade Maccaroons) och lite plugg såklart.

till min systers student lagade jag en meny som bestod av

rostade nötter till drinken

sallad med mozzarella, jordgubbar, färska fikon thaibasilika (min systers favorit) och mynta. över det olivolja (såklart), maldon salt och massor, massor med svartpeppar.

sparris med parmesan och pinjenötter (favorit i repris)

champinjoner stuffade med sitt eget innankrom sakta fräst med massor med lök, vitlök, kapris timjan och svartpeppar. egentligen ska det ara massvis med sardeller i också som sakta smältes i olja innan allt annat jox kommer i. sedan mixar man det med stav så det blir en massa. stuffar de urgröpta champinjonerna (inte ända upp) och sedan toppar man med parmesan. grädda i ugn tills de fått fin färg och form (champinjonen krymper ju runt innehållet, i princip)

små Vårrullar fyllda med en lökröra (fräs lök, chili, ingefära, honung,fisksås eller räkpasta, citron, det ska vara starkt, surt, sött och salt, mycket av alla smaker!) tofu (ännu hellre typ räkor), morotstavar och mango.
till dem gjorde jag en liten dippsås av nektariner som jag ljummade lite så de blev mosiga, blandade med överblivna vårlökar och hackade i massa thaibasilika, lite ingefära och så chili (i praktiken sambal olek, men det är säkert hemskt oortodoxt). det här blev helt sjukt populärt. fritera vårrullarna efter hand. man får stå vid spisen nästan hela tiden, men det är så jävla värt det.

en bönsallad med färska fantastiska hari cotes vertes som jag hittade på lidl till en otroligt billig penning, stora vita bönor, röd paprika, lite blomkål och rödlök. över det hade jag en kraftig dressing av persilja och ruccola som mixas med balsamico, en liten klick dijon, olivolja, salt och peppar. den ska vara rejält stark, syrlig och salt för att parera bönornas feta krämighet. kronärtskockshjärtan hade varit gott till det här när jag tänker efter.

en bönröra på borlottibönor (de är ju så krämiga och goda att mosa), vitlök och helt enkelt den där lilla frysta tärningen med provencalska örter som du hittar i frysdisken. en släng citron, salt och peppar. och kanske lite extra salvia. de brukar vara lite blyga med den. mixa allt med... tada! olivolja.

två färskostar, en smaksatt med färsk mixad basilika (massor! mixa med yttepytte vitlök och olivolja + salt) och (om man vill) riven parmesan och så gjorde jag faktiskt en med kapris och oliver. ville göra med walnötter och rosépeppar men det röstades ned. själva ostmassan är bara 1 liter filmjölk + 1 3a gräddfil. värm upp till ca 70 grader och häll sedan i durkslag med kökshandduk. låt rinna av tills det har bra konsistens. typ 8 timmar.

dinkelfoccacia (i ordning)
1 pkt jäst, 2 msk honung 3 tsk salt//
2 dl mjölk+ 1 l ljummet vatten. 1 msk timjan (om man vill) 3 msk olivolja//
1 pkt fullkornsdinkelmjöl, ca 5 dl vetemjöl// degen ska! vara dödskladdig och du behöver säkert inte allt vetemjöl, men det är bra som backup. låt jäsa i minst 1 timme.
lägg bakplåtspapper i botten på långpanna, häll ut olivolja i hela formen (på kanterna med!) och skälp ut degen. tryck ned en massa oliver (alt. soltorkade tomater) i, häll över massa mer olja, klassa runt och strö över gott salt och timjan eller rosmarin om du vill. JÄS i en timme till
Grädda i 150-180 grader i typ 40 minuter. det ska få färg och en fin hård skorpa.


till efterrätt hade jag gjort små panacotas med jävla agar agar. det blev helt grynigt och jävligt men vegosarna var nöjda (jag hade f.ö. inte riktig fisksås i vårrullarna heller...). den toppades med en rabarberkompott som blev min standard på cookies i berlin. massor med grovstött kardemumma, vaniljstång och socker bara. sjukt gott. vit chokladmousse ocgh den här kompotten är en dröm för övrigt...

sedan hade jag min lilla youghurtgrej med kardemumma och vanilj serverat med exotiska fruktsalladen med massor med hackad koriander (mango, annanas och grapefruktfileer)

sist men inte minst chokladtryffeltårtan med pinjenötter och massor med kanel och svartpeppar i tryffeln. pinjenötter på toppen. om man gör en dubbel sats (enkel är 150 g smält smör, 3 dl socker, 2 ägg försiktigt nedvispade, 1 dl kakao, 1 tsk vanilsocker och sist och minst 2 dl vetemjöl) blir det perfekt i en långpanna. då kan man skära dem i perfekta små tärningar som är försvinnande mumsiga och nästan omärkliga ju. som små praliner. mycket populärt och perfekt buffe-efterrätt.

ska se om mamma fick några bilder på kalaset...

till dracks det rotari, becks, miller lite, nils oskars goda lager och nån shiraz på låda.

mums filibums hoppas nån blev inspirerad... nu måste jag gå in. sitter i sandammsparken och snor nät då mitt har dött där hemma... sova gott ska jag.

Inga kommentarer: