onsdag 4 juli 2007

The Tomatsoppa

Många har talat om den. Många har älskat den.

Många har avundsjukt sneglat på den i mjugg. Så här kommer. The Tomatsoppa. Egentligen en helt vanlig jävla tomatsoppa. Ge den bara lite kärlek så blir den hur god som hellst.



(snodd bild, men ungefär såhär blir det ju...)

För 2 personer. Och sedan går det att liksom öka hur mycket som hellst. Bara dubblera liksom...


1 gul lök
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ pkt matlagningsgrädde
½ tärning grönsaksbuljong
En nypa malen kanel (alltså typ kryddmått, lite liksom)
½ tsk torkad timjan
(skvätt gammalt rödvin om man råkar ha lite hemma)

1 (knapp) msk Socker
1 (knapp) tsk Salt
Svartpeppar
Färsk basilika


Hacka löken (behöver itne vara så noga) och vitlöken (lite nogrannare).
Fräs lökhack i oljan i en kastrull där allt kommer få plats, när den är genomstekt (dvs typ lite genomskinlig) häller du över tomaterna, samt fyller burkarna halvvägs med vatten så du får med dig det som fastnat och sedan i med vattnet, buljongtärningen, eventuellt rödvin och sockret samt kryddorna (kanel och timjan).
Låt koka upp under lock, men ta sedan av locket så lite vätska får koka bort, rör då och då och låt det puttra på.

Efter ca en halvtimme häller du i salt och drar några tag med pepparkvarnen. Smaka av så det smakar av allt. Är det för lite smak kan man ha en liten skvätt balsamvinäger i, salt kan också behövas lite till.

När balansen är bra lägger du i några blad basilika (halv kruka ungefär, men sån där fryst i tärning går bra med) och mixar med mixerstav. Sedan tillbaks på värmen och rör i grädden. Låt koka upp igen och smaka av en sista gång. Servera med gott bröd, lite mozzarella eller fetaost (eller typ någon slags böna är gott om man gillar, typ stora vita bönor) och om man fick lite över några blad strimlad basilika.

1 kommentar:

linadiluna sa...

äntligen!
jag gjorde en bastardimprovversion på min vårfest som gjorde stor succé