fredag 24 augusti 2007

Köttråd #6

Vi var hemma hos Eva i går och gjorde dumplings och wontons med olika typer av kött i sig. Det var så fruuuuuktansvärt gott. och kul att göra. Påminnde mig lite om Cookies Cream och stå och göra 300 raviolisar tillsammans med Juval.



Kalle visade sig natuligtvis ha fantastiska pysselskils och gjorde dödsfina wontons. Jag och sara kämpade hårt med ganska bra resultat och en lätt berusad Audrey hade väldigt lite tålamod men jobbade på bra ändå. Tobish pratade i telefon.

Men själva dumplingsarna blev helt sjukt goda. Wontons är ju alltid gott eftersom friterat alltid är gott, men åh.. dumplings. Här kommer litet recept fritt från huvudet så som jag kommer ihåg det.

200 g förstekt kött av fläsk eller kyckling.
2 dl finhackad purjolök
6 klyftor vitlök
100 g vattenkastanj
2 tsk ljus kinesisk soya (antar att japansk går bra)
4 tsk sesamolja
2 krm peppar
1 frp. dumplingspapper. dvs små runda färska rispapper. du hittar dem i frysdisken hos din lokala asiat. dvs hötorget. eh.

hacka allt till små små bitar. jag rev vattenkastanjen på rivjärn. antar att man skulle kunna köra hela klabbet i mixer.
fräs alltihopa lite lätt i en panna. vitlöken blir lite väl spicy annars.

låt blandningen svalna lite medan du gör en liten sås av hackad chili, sesamfrön eller bara sesamolja, hackad koriander, och lite vårlök. själva basen består av soya och (jag tror) en skvätt risvinäger.

att vika själva dumplingsen är inte alls så svårt som somliga verkar tro. man tar det lilla pappret/degarket, lägger typ en tsk jox som ett litet streck mitt över cirkeln. doppa fingerspetsen i vatten ch stryk längs med kanten på ena halvan av cirkeln. vik över så det blir en liten pirog och tryck till längs med hela kanten så den är tät. var försiktig så det inte är för mycket vatten.

när alla är klara ångkokar man dem i en.. tada ångkokare... har man ingen går det bra att fräsa dem, några i taget, i sesamolja i en wok på ganska hög temperatur, när de är fina och gyllene slänger man på en liten släng vatten och skyddar sig från uppfarande ånga med ett lock. svinga runt dem lite i woken och servera omedelbart med din lilla sås.

mmmm

Inga kommentarer: