onsdag 15 augusti 2007

Lata dagar

Man har ju semester och det just nu. Det är helt enkelt sjukt lata dagar och det enda jag äter är i princip tyska fullkornsbrödet med utkladdad avocado, greveost, tomat och rödlök. Och persikor såklart. Inte på mackan alltså utan på alla andra sätt.

Inte så spännande recept att raportera in om alltså.

Hos mamma här om dagen gjorde vi dock fantastisk moule marnier med bara svinmycket vitt vin och persilja och citronzest. Men. Det där kan ni ju. Eller? Äh vi kör.



Vi var tre och hade 2 nät med musslor. Det var ganska bra, men vi är väldigt hungriga i min familj. Musslor är bra för att de är så himla billiga och ändå känns så otroligt lyxiga. Min moule är mer som en soppa och vi gillar att äta den så också, med bröd och sörpel. Den här gången fick vi dessutom massa spad över och då sparade mamma det i en burk som hon skulle ta med till jobbet dagen efter och bara kasta i en burk vanliga abbas ful-musslor. Perfekt lyxig lunchlåda.

Börja med att rensa musslorna, dvs skära bort "skäggen", dvs de bitarna av sjögräs som sticker ut ur själva musslorna. Jag brukar inte orka skrapa rent hela skalen, men det gör man ju som man vill. Skägget får du bort antigen genom att ha en liten dragkamp med den levande musslan, eller genom att skära ett tajt snitt med vass lite kniv.

Sedan hackar du typ 5-6 charlottenlökar och 4 vitlöksklyftor, och sedan motsvarande en kruka (blad)persilja. Skölj och zesta av en citron.

Man fräser sin lilla finhackade charlottenlök och vitlök i stor kastrull med rejäl klick smör och lite olivolja.

(Det här momentet kan kännas lite hetsigt, det måste gå i ett, men egentligen kan inget gå fel)
Brassa upp temperaturen och slå på en bra skvätt (2 dl) vitt vin av en billig sort (Il Cortejo, den där med små hattar på, är bra, 58 spänn och väldigt smarrigt, massor med grapefrukt och sånt, gott), eftersom pannan är het kommer det fräsa och bubbla när vinet landar i kastrullen, då slänger du i alla musslorna och rör runt i botten så musslorna vänds runt lite.

Jag brukar sätta på locket och liksom skaka, eller vad man ska säga. Så att musslorna slungas runt i det heta vinet och ångan. Sedan skickar du i en till klick smör, en knapp tsk salt, den hackade persiljan och citronzesten. Jag gillar dessutom att ha ungefär 2 dl grädde i också. Men det är lite oortodoxt tror jag. Rör runt lite till och låt puttra i högst 2 minuter med locket på.

Njut med vitlöksbröd och vitt vin. Tjoho vad gott.

Inga kommentarer: