(4 personer)
1 dl små gröna linser (Puylinser), blötlagda i minst 3 timmar
1 msk neutral olja
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
400 g färsk merguez
cayennepeppar/chilipeppar
1 tsk spiskummin
2 dl rödvinsglögg eller
2 dl rött vin
1/2 tsk kardemumma
1 krm kanel
ev krossad kryddnejlika
eventuellt russin
400 g nöt eller lammfärs
1 msk olivolja
2 msk grovt rågmjöl/ströbröd
1 krm salt
1 tsk provençalsk örtkrydda (alt timjan och ex. basilika)
färskmalen peppar
Hacka löken grovt i klyftor, finhacka vitlök och eventuell färsk chili. Hetta upp olja och spiskumin + chili och resterande kryddor om du inte använder glögg. Fräs lök och vitlök i oljan och kryddorna, låt dem bli mjuka men inte brynta. Tillsätt sedan korven, skuren i 2 cm långa bitar, och fräs runt tills korven verkar ha börjat släppa vätska. Tillsätt tomaterna och vin/glögg. Har du gott om tid låter du detta koka en stund, annars tillsätter du även även de i förväg blötlagda linserna. Låt koka upp och puttra på medelvärme i ca 20 min.
Under tiden förbereder du frikadellerna.
Krydda färsen med oljan, salt, peppar och örtkryddorna, tillsätt även mjöl/ströbrödet. Blanda runt och forma färsen till små köttbullar. Stek i het panna med ganska rikligt med olja. Låt precis bara bullarna få färg och struktur.
När linserna är i princip färdigkokade släpper du försiktigt ned de förfrästa köttbullarna i grytan och rör runt. låt puttra i 5 minuter. Servera med en rejäl klick yoghurt och eventuellt couscous eller bulgur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar