måndag 28 maj 2007

Linsgryta.

Lite latinamerika-inspirerad gryta med korv och små söta gröna linser (I love em)

Jag hittade nämligen de här mumsiga korvarna till fyndpriset 15 spänn (datumet gick ut i dag) så jag tänkte lika bra göra storkok.

1 stor gul lök
1 liten tetra krossade tomater
2 dl små gröna linser (torra)
5 korvar från grillbrickan, men ta såklart ännu hellre något finare, typ merguez från latinosarna i hötorgshallen
lite valfria grönsaker. vitkål, paprika, zuccini eller nåt. blomkål vore nog gott.
sambal olek eller halv chilifrukt
2 vitlöksklyftor
gnutta kanel
1 tsk socker
svartpeppar
balsamico

börja med att skölja linserna, låt dem gärna ligga i blöt lite om du har tid också. nån timme eller tre typ.

skala och skär löken i klyftor, hacka vitlök och eventuell chili. fräs detta sakta (vänta med sambalen lite om du har det istället för färsk chili)
slå över tomaterna, sambalen, socker, nån matsked balsamvinäger (en skvätt liksom) och kanel och sätt på full sprutt på plattan/lågan.
häll i linserna såfort det har börjat koka. har de legat i blöt länge kan du vänta ett tag, typ 10 minuter.

låt koka ihop så det blir simmigt. under tiden skivar och steker du korven lätt i en panna brevid och häll över dem i grytan när de fått lite yta. har du finkorv kan du slänga i den som den är.

låt allt koka på medelvärme tills linserna är mjuka. antagligen kommer du få späda med vatten eftersom. jag hade säkert i över en halvliten innan linserna var nöjda. och det är då, först då, som du låter dina små grönsaker vara med. annars tappar de så lätt spänsten. men när de väl är i handlar det bara om att få dem varma, tycker jag personligen. har man kål kanske man vill att den ska bli lite mjukare, men annars är det mest bara att köra. smaka av med salt och eventuellt mer vinäger om smaken inte är så fyllig, och eller peppar/chili. det ska vara ganska hett tycker jag. men det är såklart en smaksak. tänk också på att korven antagligen har rätt stor sälta, så vänta verkligen tills den är i med att salta på.

servera med liten skvätt youghurt. kanske med lite mynta eller färsk koriander i.

bra, billigt, gott och lätt att göra mycket och spara.

1 kommentar:

motherfakka sa...

blir fett på lör!