onsdag 23 maj 2007

Ordning i köket. Tips och trix.

En grej som jag har tänkt på när mat-ovana personer ska laga är att de inte kommit på att man kan hacka alla grönsaker till en och samma måltid samtidigt. Även om man ska ha fyra rätter och olika frukter och grönsaker så kör allt på en gång och lägg i olika behållare eller för den delen plastpåsar. Så är det bara att blanda sedan ju!

Det viktiga är dock att tänka på att man ska hacka i blöthets-, färg- och smak-ordning. Först tar man det torra (sparris, broccoli...) sedan tar man det ofärgade med mild smak, sedan får man börja tänka om man ska ta tomater eller lök först. Tomaterna slabbar ju ned brädan, men om de ska vara i något annat än löken kommer de ju smaka lök om den gick innan... Klur. Ofta ska man dessutom ha olika sorters lökar i olika storlekar och då ska man verkligen passa på att ta allt på en gång! Men ta vitlöken sist. Och - men det säger ju sig självt - var försiktig om du hackar chili! Olja på fingrar och bräda gör att även den hetaste chilin inte biter sig fast! (gäller för övrigt det mesta som fastnar, räklukt eller rökt lax..)

Jo en sak till. Folk är också dåliga med skärbrädshygien.

Skala löken över något annat, hållandes i handen, med en skalkniv. Annars får du jordbakterier på skärbrädan vilket inte är så kul om du lagar sallad. Varje gång som jag ser någon klyva en stor skitig lök på skärbrädan med skal och rötter och allt skär det i mig. uuuhh.

Vidare lägger folk ofta förpackningar på sin skärbräda medan de öppnar den. Tex en förpackning rökt lax som man skär upp och sedan lägger över direkt på brädan. Alltså tänk på vart de där förpackningarna har legat, både i butiken och i ditt eget kylskåp. Var försiktig med sånt alltså.

Och åter igen. Jordbakterier. Du vill inte ha dem i din mat. Skölj av potatisar och morötter när du har skalat dem, skölj purjon (dock brukar jag hacka först och skölja sen, och du vet väl att det gröna är det godaste?).

I morgon ska jag försöka komma ihåg att fota vår måltid.

1 kommentar:

Martin sa...

Äh, kom igen.. "jordbakterier". Låter lite nojigt i mina öron.. Antagligen hjälper de till att trimma vårt immunförsvar eller nåt. Känner ingen som någonsin blivit sjuk av "jordbakterier", särskilt inte från lök (som ju oftast är sköljd redan när man köper den).

Gillar din blogg, kul att du är så produktiv. Keep up etc..