tisdag 22 maj 2007

Lyxlunch med räkor och quinoa

I morgon när jag får besök av mina gulliga grupparbeteskollegor ska jag bjussa på en klassisk no-fuzz-räk-jox-sallad med Quinoa.

På Vi telefonplan tjackade jag zuccini för 14.90 kg, det fanns fina små om man valde noga. Sparris för 10 spänn knippan och frysta ful-räkor för 14.90. Det är ju därför givet vad det ska bli.

för 3 personer + lunchlåda kommer jag använda följande. Men man kan som vanligt freestyla på det här konceptet. Man behöver för övrigt inte ens woka räkorna, som jag tänker göra. De är goda kalla också, men då kanske man ska ha en lite bättre sort än de jag har. Hela anrättningen ska dock vara lite ljummen, så har man kalla räkor får man kanske ta och koka grynen som det sista man gör istället så de har lite mer värme. Det kan tyckas som många moment men om man lägger upp det hyfsat bra så ska det inte ta mer än 20 mins.

1 kg frysta räkor, tinade såklart.
1 citron
Bladpersilja (det var en rest)
Minst 4 vitlöksklyftor.
Färsk chili om man vill.
Olivolja.
Svartpeppar

4 dl okokt Quinoa (man kan såklart ta bulgur eller till och med cous cous om man är sån)
2 färska lökar med blast
2 knippen grön sparris
1 buljongtärning
Ett gäng (20?) uragulliga och dödsgoa kvistcoctailtomater som jag hittade 400g för 21.90!

(Man skulle med fördel kunna ha t.ex. paprika, rödlök, avocado, färsk spenat eller purjo i. också eller istället)

2 små Zuccinisar
1 citron till
salt

Nån slags klegg. Jag tar hälften creme fraiche och hälften Kesella 1% för det var det jag hade. Men youghurt vore nog nästan godast. Man kan trixa i vad man vill. Jag kommer nog ta lite koriander och zitronzest, salt och lite citronsaft. Man skulle kunna tänka sig blandat örtgrönt eller basilika och lime som faktiskt är en supergod kombo. Eller bar mer persilja.

Börjar med att skölja quinoan i hett vatten en massa gånger och sedan koka den. Ställ åt sidan, eventuellt direkt ned i serveringsskålen när klar och färdigavångad. Återanvänd kastrullen (SPD! - Spar På Disk) och häll i ca 3 dl vatten, låt koka upp (till sparrisen sen).

Sätt någon annan på att skala alla räkor, men ge den plasthandskar för barmhärtighetens skull.

Gör snabbinläggning av zuccinisarna (se nedan för recept) och ställ åt sidan medan det drar sig.

Blanda ihop mejeri-klegget i en skål och ställ tillbaks i kylen.

Putsa bort det fula på, och dela sedan de färska lökarna i 6 "klyftor" och spara med kanske 5 cm av skälken/blasten. Finstrimmla lite mer av blasten (sköljd och bara de finaste bitarna utvalda) lite på snedden sådär snajdigt. Skölj och dela tomaterna på mitten. Inte runt midjan utan på längden. Finhacka dina vitlöksklyftor och din persilja, men blanda dem inte.

Bryt av sparrisarna där de känns som att de vill bli avbrutna (i botten alltså, det som är träigt är nämligen segt och kommer inte "sprickas" av, så ta dem där du känner att gränsen går) och skär dem sedan två eller tre gånger på längden beroende på hur långa de är. De ska vara som munsbitar. Vattnet bör vid det här laget stormkoka och du kan pressa i lite citron, slänga i nån smörklick och rejält med salt. Sedan i med sparrisen. Det ska vara som med kronärtskockorna, bara precis så att vattnet täcker, så att de får ordentlig kontakt med smör och citron. Precis som när man kokar broccoli eller sockerärter ska det här gå fort. Det tar en gnutta längre tid än för broccoli, men inte många minuter. De ska vara ganska ordentligt al dente, för de kommer fortsätta tillagas lite efter att man slagit av vatten-smör-citronvätskan. Vi ska inte skölja av/blanchera nämligen.

När alla grönsaker är hackade och hela salladen i princip är god att gå - i skålen, blandad och klar - är det dags att woka räkorna lite snabbt.

Kolla micen så du har allt förberett. Hackad vitlök (och chili), hackad persilja, citronzest och citroner redo att pressas samt pepparkvarnen.

Sätt på woken och häll i en rejäl skvätt olivolja. Lägg direkt i vitlök och ev. finhackad chili, fräs dem sakta med den stigande värmen. När det börjar fräsa och sprätta i pannan brassar du på ännu mer fart så att den blir riktigt het, då lägger du i först zitronzesten och persiljan (svinga runt) och sedan själva räkorna. Dessa ska precis bara bli varma så håll fart i woken medan du pressar över citronen och maler över pepparen. Vi snackar nån minut här, högst! Häll sedan direkt över räkorna och allt joxet i pannan över salladen och blanda försiktigt runt. Tanken är att den varma oljan och citronen från räkfräset blir tillräckligt med dressing/smaksättare, men smaka av. Det kan behövas mer citron, olja, salt eller peppar.

Servera med zuccinin och youghurten/creme fraichen på sidan. Mums.

Inga kommentarer: